De beste sportbril tegen een scherpe prijs!
Wist je dat 80% van alle impulsen tijdens het sporten visuele impulsen zijn? Bij sporten is het van belang om bewegende objecten en mede- of tegenspelers snel te zien. Niet alleen als je recht vooruit kijkt maar ook vanuit jouw ooghoeken. Alleen als je goed zicht hebt kun je deze impulsen snel verwerken en verkort je je reactie snelheid. Een goede sportbril is hiervoor essentieel!
Naast goed zicht is oogbescherming belangrijk. Elk jaar worden er zo’n 5500 oogblessures geconstateerd als gevolg van sport. Met name balsporten, fietsen en racketsporten zijn de risicosporten. Helaas geven contactlenzen geen bescherming en is het advies om een goede beschermende “wrap-around” bril met onbreekbare kunststof glazen te gebruiken tijdens het sporten.
Bij SpecialSpex hebben we een ruime keuze aan monturen die geschikt zijn voor meerdere soorten sport. Al deze monturen zijn op sterkte te bestellen met glazen in verschillende kleur en tint die je beter zicht en contrast geven.
Een sportbril op sterkte, hoe werkt dat?
SpecialSpex heeft het ruimste assortiment sportbrillen die op sterkte te maken zijn. De brillen zijn te onderscheiden in:
Bril met glazen op sterkte
Het montuur wordt voorzien van glazen op sterkte. In het glasprogramma stel je de kleur van het glas zelf samen.
Bril met optische clip
De bril wordt door middel van een optische clip op sterkte gemaakt: de clip wordt achter de shield van een bril geplaatst. In de clip worden de glazen op sterkte geslepen.
Ik ben op zoek naar:
Waar moet ik op letten bij de keuze van het montuur van een sportbril?
Pasvorm
Een goede sportbril blijft goed op je neus zitten zonder dat de bril gaat knellen. Ook als je veel gaat zweten zorgen de rubberen neussteun en rubberen binnenkant van de veren ervoor dat de bril niet afzakt en comfortabel zit. De meeste sportbrillen hebben kleine gaatjes in het montuur waardoor er voldoende ventilatie is achter de sportbril. Temeer als een bril goed om jouw hoofd kromt is het van belang dat de glazen niet beslaan. De veren van een goede sportbril steken recht naar achteren, waardoor je de bril makkelijk op en af kan zetten, ook al draag je een helm.
Bescherming
Alle sportbrillen zijn gemaakt van een flexibel kunststof. Hierdoor is de bril gemakkelijk zelf bij te buigen en breekt hij niet mocht er bijvoorbeeld een bal op komen. De “wrap-around” monturen zitten ergonomisch rond het gezicht. Dit biedt niet alleen de beste bescherming maar het garandeert meteen dat het perifere zicht behouden blijft. Zodoende zie je meer vanuit jouw ooghoeken zodat je adequater kan reageren op perifere stimuli.
Gewicht
Een te zware bril zal gemakkelijk van je neus glijden. Tegenwoordig zijn alle monturen voor sportbrillen gemaakt van kunststof. Ze kunnen een stootje hebben, maar ze zijn tegelijkertijd heel licht in gewicht. Een gemiddelde sportbril weeg zo’n 30 gram. Alhoewel de glazen op sterkte erg licht in gewicht zijn zal een sportbril met glazen op sterkte iets toenemen in gewicht, gemiddeld zo’n 20 gram extra.
Oogsterkte en montuurkeuze
Bij hogere brilsterktes (vanaf +3.00 en -4.00) is het verstandiger een montuur te kiezen met een volledige rand. Aangezien de randdikte van het glas toeneemt met de brilsterkte ziet een rand montuur er dan cosmetisch beter uit.
Welke kleur en type glazen moet ik kiezen voor een sportbril op sterkte?
Glazen op sterkte
Voor alle sportbrillen geldt dat het erg afhankelijk is van de sport die je beoefend welk glas het beste bij je past. Voor een wielrenbril is het bijvoorbeeld handig om ook te kunnen navigeren en is een leesdeel essentieel. Voor een sportbril die gebruikt wordt voor balsporten is een leesdeel niet belangrijk en is een enkelvoudig glas verstandiger.
Glasmateriaal
Al onze sportbrillen op sterkte worden gemaakt met speciaal onbreekbaar kunststof glazen. Deze glazen zijn van een extreem hoge optische kwaliteit en een stuk lichter dan echt glas. De materialen die we gebruiken zijn polycarbonaat of trivex. Beide kunststoffen worden ook gebruikt in de ruimtevaart en het wordt ook gebruikt om de cockpit van een straaljager te maken; stevig genoeg dus!
De kunststof glazen worden altijd voorzien van een kraswerende laag. Dit zorgt ervoor dat modder en zand bij het afspoelen geen krasjes achterlaten.
Contrast
Voor een optimaal contrast is het raadzaam om een tint te kiezen die het beste past bij jouw sport. Zo is het bijvoorbeeld beter om een bruine tint te kiezen voor wielrennen aangezien een grijze tint in combinatie met asfalt je minder contrastgevoeligheid geeft. Voor binnensporten is het juist weer handig om een helder glas te nemen met een antireflectie-coating. Dit zorgt ervoor dat hinderlijk TL-licht niet reflecteert in je ogen.
Meekleurende glazen
Meekleurende lenzen worden donkerder naarmate de zon feller is en de lenzen blijven helder op bewolkte dagen. De standaard kleuren voor meekleurende glazen op sterkte zijn grijs, bruin en groen. De technologie van meekleurende glazen is de laatste jaren enorm verbeterd. De reactietijden waarop het glas donker en licht wordt zijn een stuk sneller dan vroeger het geval was. Veel shield-brillen die met een clip op sterkte worden voorzien hebben veelal standaard meekleurende glazen. Deze vind je onder de naam “Photochromic”-brillen
Gepolariseerde glazen
Licht reflecteert in alle richtingen. Een gepolariseerd glas filtert het licht dat van horizontale vlakken komt. Bijvoorbeeld licht dat reflecteert van water of een nat wegdek is fijn om gefilterd te hebben. Daarom zijn gepolariseerde glazen voor watersport, motorsport en wintersport een must.
Echter, gepolariseerde glazen kunnen je diepte zien beïnvloeden en daarom adviseren we gepolariseerde glazen niet voor fietsen. Zeker als je aan het mountainbiken bent op ruig terrein met veel hoogteverschillen is dit niet ideaal.
Enkelvoudig vs Multifocaal
Indien je in het dagelijks leven gewend bent een multifocale bril te dragen en je vindt het lastig om bijvoorbeeld jouw Garmin te lezen, of kaart te lezen, is het een goed idee om multifocale lenzen in jouw fietsbril te kiezen. Ook als je onderweg even op je telefoon moet kijken is het handig om in je fietsbril multifocale glazen te hebben. Tijdens golf is een multifocaal glas ideaal; je kunt ermee de vlag zien én je score bijhouden.
Een uitgebreide uitleg over de kleur en tint glazen vind je hier
Hoe moet ik mijn brilsterkte invoeren?
Het brilrecept van jouw opticien kan er soms wat complex uitzien en daarom kan het lastig zijn om de sterkte in te voeren. Kom je er niet uit of weet je niet precies welke brilsterkte je voor jouw beeldschermbril moet invoeren? Geen zorgen! Stuur ons een kopie van jouw brilvoorschrift en wij adviseren je welk briltype het beste bij jou past. Je kunt er ook voor kiezen om de sterkte zelf in te vullen na de keuze van het montuur en de keuze van het type bril. Volg de stappen; voer eerst je waardes in en daarna de pupilafstand. Wij zullen de invoer altijd uitvoerig controleren op onjuistheden en als we vermoeden dat iets niet goed is ingevuld nemen we contact met je op.
Waar koop ik een sportbril op sterkte?
Bij SpecialSpex ben je aan het juiste adres! Na het kiezen van jouw ideale montuur helpen we je graag door het beslisproces van ons glasprogramma. Ook met het invoeren van jouw brilrecept staan we voor je klaar. Neem vooral contact met ons op als je ergens een vraag over hebt of ergens niet uitkomt.
Gratis bezorging en 60 dagen bedenktijd
Al onze brillen worden kosteloos verstuurd en we geven op al onze brillen op sterkte een bedenktijd van 60 dagen. Dit betekent dat jij zonder zorgen jouw bril kan uitproberen voor een lange periode.
Een goede sportbril voor de beste prijs-kwaliteit verhouding
Een goede sportbril op sterkte hoeft niet duur te zijn. Je hebt bij SpecialSpex al een sportbril op sterkte vanaf Eur 119,- En we hebben het ruimste assortiment sportbrillen op uit te kiezen.
Onze opticiens helpen je graag met het kiezen van jouw beste sportbril op sterkte.
