Hardloopbrillen op sterkte
We helpen je graag met het vinden van de juiste bril voor hardlopen. We hebben hardloopbrillen voor ieder type hardloper. Een goede hardloopbril moet vooral stevig op jouw gezicht blijven zitten, niet beslaan en zeker niet te zwaar zijn. En je moet er natuurlijk fantastisch zicht mee hebben in alle blikrichtingen.
Maar welke hardloopbril past het beste bij jou? Vind hier tips waar je op moet letten bij het kopen van de ideale hardloopbril en welke glazen het beste zicht geven.
Waar moet ik op letten bij de keuze van het montuur van een hardloopbril?
Pasvorm
Een goede hardloopbrilbril blijft goed op je neus zitten zonder dat de bril gaat knellen. Ook als je veel gaat zweten zorgen de rubberen neussteun en rubberen binnenkant van de veren ervoor dat de bril niet afzakt. De veren van een goede hardloopbril krommen om jouw gezicht en sluiten nauw aan achter jouw oren.
Bescherming
De “wrap-around” of of gekromde monturen van de meeste hardloopbrillen zorgen ervoor dat ze jouw ogen goed afschermen waardoor je de optimale bescherming hebt van UV, wind en stof. De lenzen of shields van een hardloopbril zijn altijd gemaakt van een extra harde kunststof. Dit kunststof materiaal is sterk en kan tegen een stootje.
Gewicht
Alle monturen en lenzen van een hardloopbril zijn gemaakt van kunststof wat extra licht is maar wel stevig. De meeste monturen wegen vrijwel niets zodat je je niet bewust bent dat je iets op je gezicht draagt. Zodra je een hardloopbril op sterkte laat maken worden de kunststof glazen dikker ten opzichte van de standaard glazen en dit brengt extra gewicht met zich mee. Een typische hardloopbril weegt dan zo’n 50 à 60 gram, wat overigens nog steeds minimaal is.
Welke kleur en type glazen moet ik kiezen voor mijn hardloopbril?
Glazen op sterkte
We hebben een ruim assortiment aan hardloopbrillen die volledig op sterkte kunnen worden gemaakt door het vervangen van de standaard glazen in het montuur met glazen die op sterkte zijn geslepen. De kromming van de standaard glazen wordt behouden; de glazen op sterkte zullen ook dezelfde kromming hebben zodat jij in alle blikrichtingen scherp zicht houdt.
Afhankelijk van jouw hardloopsessies is bepalend welk glas het beste past bij jou. Als je veel in zon rent is het belangrijk een donkere tint te kiezen, loop je veel in het bos dan kan een lichtere tint ook prima volstaan.
Glasmateriaal
Voor alle hardloopbrillen op sterkte is een hard kunststof materiaal het beste materiaal voor de glazen. Over het algemeen worden de glazen gemaakt van het kunststof polycarbonaat. Dit is een zeer hard plastic wat bijvoorbeeld ook voor de cockpit van een straaljager wordt gebruikt. Stevig genoeg dus, maar wel ultra-licht. Het grootste voordeel is dat het glas niet breekt zodra het wordt geraakt door een kiezel of als je onverhoopt je bril verliest en hij per ongeluk op het glas valt . Op polycarbonaat komt een extra krasvaste coating zodat je bij het poetsen ook geen krasjes op de glazen wrijft.
Contrast
Om een zo goed mogelijk contrast te hebben is een normale tint van een gewone zonnebril vaak iets te donker. We adviseren daarom iets lichtere lenzen die niet al het zonlicht absorberen. Zeker als je veel op asfalt rent is een donkergrijze lens niet optimaal en mis je kleine takjes of steentjes die op de weg kunnen liggen. Over het algemeen vallen de zonneglazen op sterkte iets lichter uit dan een normale zonnebril.
Hardloopbrillen met een oranje, roze of gele tint zie je veel voor hardlopers die veel in schaduwrijke omgevingen rennen of als de zon niet fel schijnt. Bovendien geven ze iets meer contrast in bosrijke omgevingen. Door het verhoogde contrast zie je ook meer diepte. Alle kleuren zorgen voor een optimale UV bescherming.
Meekleurende glazen
Meekleurende of Photochromatische lenzen worden donkerder naarmate de zon feller is en de lenzen blijven helder op bewolkte dagen. De standaard kleuren voor meekleurende glazen op sterkte zijn grijs, bruin en groen. De technologie van meekleurende glazen is de laatste jaren enorm verbeterd. De reactietijden waarop het glas donker en licht wordt zijn een stuk sneller dan vroeger het geval was. De meekleurende glazen zijn ideaal als je op verschillende tijden van de dag traint.
Gepolariseerde glazen
Gepolariseerde glazen zijn een must voor autorijden, op het water of op de wintersport omdat ze de hinderlijke lichtschitteringen tegenhouden. Als je veel op het strand rent zullen gepolariseerde glazen de vervelende lichtschitteringen van het water tegenhouden. Gepolariseerde glazen kunnen er wel voor zorgen dat je dieptezien iets minder wordt.
Enkelvoudig vs Multifocaal
Een multifocale bril is een bril waarmee je zowel veraf als dichtbij goed kan zien. Indien je in het dagelijks leven gewend bent een multifocale bril te dragen en je vindt het lastig om bijvoorbeeld je hartslagmeter op je horloge te bekijken is het een goed idee om multifocale lenzen in jouw hardloopbril te kiezen. Ook als je onderweg even op je telefoon moet kijken is het handig om in je hardloopbril multifocale glazen te hebben.

Waar koop ik een hardloopbril op sterkte?
Bij SpecialSpex ben je aan het juiste adres! Na het kiezen van jouw ideale montuur helpen we je graag door het beslisproces van ons glasprogramma. Ook met het invoeren van jouw brilrecept staan we voor je klaar. Neem vooral contact met ons op als je ergens een vraag over hebt of ergens niet uitkomt.
Wat kost een hardloopbril?
Onze brillen variëren in prijs afhankelijk van de keuze van het montuur en de glazen die je selecteert. In ons glasprogramma zie je automatisch wat de prijs wordt van jouw keuzes. Onze brillen met glazen op sterkte zijn er vanaf Eur 159,-
Gratis bezorging en 60 dagen bedenktijd
Al onze brillen worden kosteloos verstuurd en we geven op al onze brillen op sterkte een bedenktijd van 60 dagen. Dit betekent dat jij zonder zorgen jouw bril kan uitproberen voor een lange periode.
Onze opticiens helpen je graag met het kiezen van jouw beste hardloopbril op sterkte.
