
blog van specialspex
Bescherm je ogen in de winter
Oorzaken, symptomen en tips
In de winter ben je gewend jezelf tegen de kou te beschermen met sjaals en dikke kleding. Bij veel mensen rollen toch de tranen over hun wangen wanneer ze met guur weer in de buitenlucht fietsen, skiën of wandelen. Maar hoe komt het dat je ogen blijven tranen en wat kun je eraan doen? Je huid verzorg je met een vettere crème en zo verdienen ook je ogen bescherming in de winter. Droge lucht en een gure wind kunnen zorgen voor branderige en jeukende ogen en wazig zien. Ook is er veel UV in de lucht en kunnen sneeuw of ijs oppervlaktes deze extra reflecteren, wat het risico op sneeuwblindheid verhoogt. Tijdens deze koude winterperiode is goede zorg voor je ogen belangrijk. Hieronder worden enkele oorzaken beschreven en een aantal simpele tips gegeven over hoe je je ogen goed kunt beschermen deze winter.
Tijdens de wintermaanden komen tranende ogen, tijdelijk wazig zien, branderige en droge ogen heel vaak voor. Dit heeft een aantal mogelijke oorzaken, dat zijn:
Temperatuur
Eén van de oorzaken is de temperatuur van het oog. Als het koud is dan wil je lichaam het oog zo warm mogelijk houden, je lichaam doet dit door meer tranen te produceren. Bij warm weer verdampt een deel van je traanvocht, waardoor je eerder last hebt van droge ogen dan tranende ogen. Terwijl als het koud is, dan gaan je ogen dus juist meer tranen doordat je traanvocht minder verdampt.
Droge lucht
In de winter is de luchtvochtigheid een stuk lager, hierdoor worden de ogen droger. Het lichaam reageert hier ook weer op door meer traanvocht aan te maken. En dit gaat in zo’n vaart en hoeveelheid dat er tranen beginnen te lopen.
Reflextranen
Reflextranen zijn tranen die ontstaan doordat het oog geïrriteerd raakt. Normaal is dit bij een vuiltje of stofje maar ook als er een koude of harde wind op je ogen slaat, bijvoorbeeld tijdens het schaatsen of fietsen. Deze irritatie zorgt ook voor reflextranen.
De afvoer is geblokkeerd
Het oog heeft een afvoerbuisje voor traanvocht. Bij iedere knipperslag wordt de traanlaag ververst. De oude traanlaag wordt dan afgevoerd via de traanbuis. Deze buisjes vernauwen bij kou en dan is de afvoer niet goed. Tegen de vernauwing door kou is helaas weinig te doen. Het beste is om met een goede (ski)bril het gebied om de ogen warm te houden.
DE OPLOSSINGEN:
Sportbril met gekromde glazen
Door de kromming van een sportbril wordt de koude lucht uit de ogen gehouden. Waarbij met een normale bril er juist wervelingen van koude lucht achter de bril komen, welke zorgen voor droge en tranende ogen.
Drink voldoende
Tijdens winterse dagen is de lucht vochtigheid lager. Voldoende drinken helpt niet alleen voor je ogen, maar ook voor je hele lichaam. Hydratatie helpt je ogen te hydrateren.
Kunsttranen
Behandel droge ogen met kunsttranen, de meest voorkomende behandeling voor droge ogen. Er zijn verschillende soorten hydraterende oogdruppels die je kunt gebruiken, veel daarvan zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist.
Lenzen uit bij koud weer
Als je droge ogen ervaart terwijl je contactlenzen draagt, is het beter om een bril te kiezen in plaats van contactlenzen. Vooral als het koud is drogen de ogen sneller uit en zitten lenzen minder comfortabel.
Bescherming tegen zonlicht
Naaste het voorkomen van tranende en droge ogen is het belangrijk om de ogen goed te beschermen. UV-straling is niet enkel aanwezig in de zomer maar ook in de winter.
Met name tijdens skiën, schaatsen en andere winterse buitenactiviteiten loop je risico. Niet alleen wordt zonlicht gereflecteerd door sneeuw en ijs, ook neemt de intensiteit van de straling op grotere hoogte toe.
Vooral in het buitenland (bijvoorbeeld in de bergen) is de UV-straling tien keer sterker dan in Nederland. Hierdoor krijgen onbeschermde ogen een overmatige blootstelling aan UV-stralen en ontstaat sneeuwblindheid. Dit heeft gevolgen voor het gezichtsvermogen. Meestal verschijnen meerdere uren na de blootstelling aan het licht pas symptomen. Rode, gezwollen ogen, een zanderig gevoel in de ogen, wat pijn, tranende ogen en overgevoeligheid voor licht.
Kortom: zonne- of skibrillen zijn essentieel en niet alleen tijdens de wintersport.
Draag een goede (sport)zonnebril met UV bescherming
Blijf je last houden van tranende ogen ondanks deze tips of twijfelt u wat de beste oplossing voor je is, neem dan contact op met uw oogspecialist.