Vind bij ons de beste Fietsbril op sterkte die past bij jouw wensen.
Met de juiste fietsbril geniet je ultiem van jouw fietstocht. Waar je gewone bril of zonnebril vaak van jouw neus zakt, beslaat of knelt onder jouw helm, hebben onze speciale fietsbrillen op sterkte alle kenmerken van een goed zittende bril waar je ook nog eens fantastisch zicht mee hebt.
Maar welke fietsbril past het beste bij jou? Vind hier tips waar je op moet letten bij het kopen van de ideale fietsbril en welke glazen het beste zicht geven.
Naast het montuur is de keuze van de glazen bepalend wat voor jou de beste fietsbril is. We helpen je graag op weg bij het maken van de juiste keuze. En je koopt bij ons de beste fietsbril tegen de beste prijs-kwaliteit verhouding!
Fietsbril op sterkte met clip of volledig glas op sterkte?
Er zijn drie manieren om een fietsbril te voorzien met glazen op sterkte:
– Door middel van een optische clip
– Door middel van het verglazen van een sportmontuur
– Door middel van glazen in het vizier
Fietsbril met optische clip
Een aantal fietsbrillen van het merk Julbo, Evil Eye en Rudy Project zijn met behulp van een clip op sterkte te maken. Deze zogenaamde “Shield-brillen” bieden extra bescherming omdat ze iets groter zijn dan een gemiddelde sportbril. Dit is een ideale optie voor als je een wat groter model bril zoekt of als je af en toe met contactlenzen in wil fietsen. De clip is namelijk makkelijk te verwisselen zodat je ook beschikking hebt over een fietsbril zonder sterkte. Een nadeel van een clip is dat je gezichtsveld iets beperkt kan worden door de randen van de clip. Bovendien kan het glas beslaan; dit is echter met een anti-condens laag goed te voorkomen.
Fietsbril met glazen op sterkte
De techniek om gekromde glazen op sterkte te slijpen heeft in de laatste jaren een vlucht genomen. Hierdoor kun je ook fietsbrillen laten maken met gekromde glazen op sterkte. Aan de hand van jouw (bestaande) brilrecept worden de glazen geslepen en geven ze je in alle blikrichtingen perfect zicht. De glazen zijn te bestellen in verschillende tinten die je extra contrast geven. Bovendien kunnen we de glazen ook multifocaal maken, dus met een leesdeel onderin zodat je ook je Garmin goed kunt aflezen.
Fietsbril met glazen in het vizier
Een van de nieuwste technieken is het inslijpen van glazen in een groot vizier. Hiermee combineer je de voordelen van beide bovenstaande opties. Er wordt in het vizier een uitsparing gemaakt waarin de glazen op sterkte worden geslepen. Deze glazen hebben dezelfde kleur als de shield en zijn nauwelijks waarneembaar. Fietsbrillen op sterkte met glazen in het vizier zijn er bijvoorbeeld van: Oakley, Julbo en Evil-Eye
Waar moet ik op letten bij de keuze van het montuur van een fietsbril?
Pasvorm
Een goede fietsbril blijft goed op je neus zitten zonder dat de fietsbril gaat knellen. Ook als je veel gaat zweten zorgen de rubberen neussteun en rubberen binnenkant van de veren ervoor dat de bril niet afzakt. De veren van een goede fietsbril steken recht naar achteren, waardoor je de bril makkelijk op en af kan zetten, ook al draag je een helm.
Bescherming
De “wrap-around” of gekromde monturen van de meeste fietsbrillen zorgen ervoor dat ze jouw ogen goed bedekken waardoor je de optimale bescherming hebt van UV, wind, stof en insecten. De lenzen of shields van een fietsbril zijn altijd gemaakt van een extra harde kunststof waardoor ze niet breken mocht er een steentje op jouw bril ketsen.
Gewicht
Tegenwoordig zijn alle monturen voor fietsbrillen op sterkte gemaakt van kunststof. Ze kunnen een stootje hebben, maar ze zijn tegelijkertijd heel licht in gewicht. Een gemiddelde fietsbril weeg zo’n 30 gram. Alhoewel de glazen op sterkte erg licht in gewicht zijn zal een fietsbril met glazen op sterkte iets toenemen in gewicht, gemiddeld zo’n 20 gram extra.
Welke kleur en type glazen moet ik kiezen voor een fietsbril op sterkte?
Glazen op sterkte
Alhoewel racefietsen en mountainbiken totaal verschillend zijn kun je over het algemeen wel tot dezelfde keuzes in glastype en kleur glazen voor jouw bril komen. De keuze van het juiste glas is afhankelijk van de weersomstandigheden en de plek waar je fietst.
Glasmateriaal
LEt op en draag geen minerale brillenglazen op de fiets! Nog steeds zijn er verschillende merken welke “echtglas” leveren in hun zonnebrillen. Deze zijn glazen glazen om verschillende redenen een slecht idee.
Ten eerste zijn ze zwaarder en wil je voor je fietbril een lichtgewicht bril.. Ook als je valt of als er steenslag op uw bril terechtkomt, zijn ze klaar. De lens zal versplinteren, wat een extra risico vormt voor oogbeschadiging.
Glazen brillenglazen zijn geweldig, maar bewaar ze voor dagelijks gebruik. We raden aan om in plaats daarvan voor lenzen van polycarbonaat of Trivex te gaan, omdat die materialen lichter zijn dan glas en onbreekbaar.
Voor alle fietsbrillen adviseren we o.a. het kunststof polycarbonaat. Dit is een zeer taai plastic wat bijvoorbeeld ook voor de cockpit van een straaljager wordt gebruikt. Stevig genoeg dus! Het grootste voordeel is dat het glas niet breekt zodra het wordt geraakt door een kiezel of tijdens een val. Op het polycarbonaat komt een extra kras vaste coating zodat je bij het poetsen ook geen krasjes op de glazen wrijft.
Contrast
Om een zo goed mogelijk contrast te hebben is een normale tint van een gewone zonnebril vaak iets te donker. We adviseren daarom iets lichtere lenzen die niet al het zonlicht absorberen. Op de weg geeft een bruine tint meer contrast dan een grijze waarbij in het bos of in de natuur juist de grijze tint meer contrast geeft. Zeker als je veel op asfalt rijdt is een donkergrijze lens niet optimaal en mis je kleine takjes of steentjes die op de weg kunnen liggen.
Veel fietsbrillen op sterkte vind je vaak met een oranje of een roze tint lenzen omdat deze lenzen je meer contrast geven. Voor mountainbikers die vaker in bossen rijden is een bruine tint ideaal. Bruin filtert het blauwe licht waardoor je groen beter gaat zien. Bovendien geeft een bruine tint je meer helderheid en dieptezien. Oranje lenzen blokkeren blauw licht en geeft daarom meer contrast, vooral op schaduwrijke plekken.
Meekleurende glazen
Meekleurende lenzen worden donkerder naarmate de zon feller is en de lenzen blijven helder op bewolkte dagen. De standaard kleuren voor meekleurende glazen op sterkte zijn grijs, bruin en groen. De technologie van meekleurende glazen is de laatste jaren enorm verbeterd. De reactietijden waarop het glas donker en licht wordt zijn een stuk sneller dan vroeger het geval was. Veel shield-brillen die met een clip op sterkte worden voorzien hebben veelal standaard meekleurende glazen. Deze vind je onder de naam “Photochromic”-brillen. Ideaal 1 bril voor alle omstandigheden
Gepolariseerde glazen
Gepolariseerde glazen ideaal zijn voor bijvoorbeeld watersport of skiën omdat ze de horizontale weerkaatsingen van weerspiegelingen van water en sneeuw blokkeren en daarmee lichtschitteringen weghalen. Voor fietsen is het ideaal bij een nat wegdek als er veel licht wordt weerkaatst. Vroeger waren sommige navigatieschermen of telefoons minder goed te zien met gepolariseerde glazen maar de schermen van tegenwoordig zijn dusdanig dat ze ook met gepolariseerde glazen nog steeds zichtbaar zijn.
Enkelvoudig vs Multifocaal
Indien je in het dagelijks leven gewend bent een multifocale bril te dragen en je vindt het lastig om bijvoorbeeld jouw Garmin te lezen, of kaart te lezen, is het een goed idee om multifocale lenzen in jouw fietsbril te kiezen. Ook als je onderweg even op je telefoon moet kijken is het handig om in je fietsbril multifocale glazen te hebben.
Hoe moet ik mijn brilsterkte invoeren?
Het brilrecept van jouw opticien kan er soms wat complex uitzien en daarom kan het lastig zijn om de sterkte in te voeren. Kom je er niet uit of weet je niet precies welke brilsterkte je voor jouw beeldschermbril moet invoeren? Geen zorgen! Stuur ons een kopie van jouw brilvoorschrift en wij adviseren je welk briltype het beste bij jou past. Je kunt er ook voor kiezen om de sterkte zelf in te vullen na de keuze van het montuur en de keuze van het type bril. Volg de stappen; voer eerst je waardes in en daarna de pupilafstand. Wij zullen de invoer altijd uitvoerig controleren op onjuistheden en als we vermoeden dat iets niet goed is ingevuld nemen we contact met je op.

Onze fietsbrillen zijn verkrijgbaar in drie categorieën:
Bril met glazen op sterkte
Het montuur wordt voorzien van glazen op sterkte. In het glasprogramma stel je de kleur van het glas zelf samen.
Bril met optische clip
De bril wordt door middel van een optische clip op sterkte gemaakt: de clip wordt achter de shield van een bril geplaatst. In de clip worden de glazen op sterkte geslepen.
Waar koop ik een fietsbril op sterkte?
Bij SpecialSpex ben je aan het juiste adres! Na het kiezen van jouw ideale montuur helpen we je graag door het beslisproces van ons glasprogramma. Ook met het invoeren van jouw brilrecept staan we voor je klaar. Neem vooral contact met ons op als je ergens een vraag over hebt of ergens niet uitkomt. Of maak een afspraak in de showroom
Wat kost een fietsbril op sterkte?
Onze brillen variëren in prijs afhankelijk van de keuze van het montuur en de glazen die je selecteert. In ons glasprogramma zie je automatisch wat de prijs wordt van jouw keuzes. Onze brillen zonder sterkte beginnen al vanaf Eur 169,- en fietsbrillen met glazen op sterkte kunnen oplopen tot zo’n Eur 700,- voor bijvoorbeeld een fietsbril met meekleurende lenzen in de shield geslepen
Gratis bezorging en 60 dagen bedenktijd
Al onze brillen worden kosteloos verstuurd en we geven op al onze brillen op sterkte een bedenktijd van 60 dagen. Dit betekent dat jij zonder zorgen jouw bril kan uitproberen voor een lange periode.
Onze opticiens helpen je graag met het kiezen van jouw beste fietsbril op sterkte.
